Terugblik Alphense Glazen Huis 2012

28/12/2012 - 13:33

Terugblik Alphense Glazen Huis 2012

De tweede editie van Het Alphense Glazen Huis 2012 is er een om nooit te vergeten. Maar liefst 50.168,97 euro heeft Alphen Stad FM/TV binnen een week ingezameld.

‘Met dank aan heel Alphen aan den Rijn, Zwammerdam, Aarlanderveen en Nieuwkoop’, roemt projectleider Danny de Bruin de gulle gevers. ‘Zonder hen was dit niet gelukt. We zijn sprakeloos.’

Op maandag 10 december worden de eerste contouren van Het Alphense Glazen Huis zichtbaar. Tentenverhuur Kontent uit Bodegraven en het Koudekerkse RECO bouwen het volledige glazen huis-complex, bestaande uit een glazen studio van 10×5 meter en een viertal portocabins. Eén ruimte fungeert als slaaplocatie en een tweede biedt plaats aan de sanitaire voorzieningen. Daar bovenop staan nog twee portocabins waar de radio-, televisie- en internetregie en -redactie in gevestigd worden.

Kevin van Arnhem, Haniff Harharah, Wesley Hoek en Peter Trimp zijn de vier uitverkorenen om de glazen woning een week lang te bewonen. De vier radio-dj’s maken worden 140 uur lang opgesloten en maken non-stop live radio. Gedurende die periode leven zij op een ‘gevangenisdieet’: water en brood. Harharah en Trimp zijn debutanten in Het Alphense Glazen Huis; Van Arnhem en Hoek weten hoe het is om een week de spotlights op zich te hebben. Zij hebben de ervaring uit 2010 in hun achterzak.

Ronde Tafel 84 Oude Rijn

De officieuze aftrap voor Het Alphense Glazen Huis 2012 wordt al op 17 december gegeven. De leden van Ronde Tafel 84 Oude Rijn nemen hun intrede in het verblijf op het Aarplein aan De Vest in Alphen aan den Rijn. De enthousiastelingen gaan een barre en zware beproeving tegemoet: een etmaal opgesloten worden; zonder eten, enkel met brood.

Wouter Sjerp, Chris van Loon, Dennis Gerlings, Sjoerd Hagenaars, Wim van Nieuwenhuizen, Pieter van Deurzen, Boudewijn Caminada, Rik de Bruin, Bas Bosman, Domien Tolsma, Stefan de Jong, Niels Overeem, Marc Huisman, Anton Stevense, Pieter Huizenga, Niels den Daas en Marcel Benschop laten zich sponsoren en hun volledige opbrengst komt ten goede aan Het Alphense Glazen Huis 2012.

Een fantastisch bedrag haalt de vriendengroep op: 17.685 euro!

Deur op slot

Dinsdagavond om 18.00 uur wordt Ronde Tafel 84 Oude Rijn uit zijn lijden verlost. Een uur later begint ‘The Most Wonderful Time of the Year’ voor Kevin van Arnhem, Haniff Harharah, Wesley Hoek en Peter Trimp. Onder luid gejuich en applaus worden de vier matadoren het glazen huis in begeleid. Aan Tseard Hoekstra (wethouder Alphen aan den Rijn) en Rob van Bunningen (directeur Ford Van Bunningen, hoofdsponsor) de eer om de deur op slot te draaien.

Een groots vuurwerk barst los op het moment dat de diskjockeys opgesloten zitten. Direct kleppert de brievenbus en het eerste geld stroomt binnen. Artiesten lopen ook direct Het Alphense Glazen Huis plat: Helemaal Top, Little Stef en Kayaman & Tjerk. Het begin van een topweek. De eerste nacht begint direct goed als Peter Trimp in matching outfit danst op Single Ladies van Beyonce. ‘Alles voor het goede doel’, zegt De Bruin lachend. ‘Die gasten moeten alles doen voor geld. Alles voor de baby’s!’

George Baker

De glazen huis-woensdag gaat direct de boeken in als een geweldige dag. Voetbalvereniging Alphen komt met een donatie van 575 euro voor het goede doel, opgehaald tijdens het Rad van Avontuur. ‘Het thema babysterfte spreekt mij enorm aan. Jullie zitten 140 uur opgesloten. Dat betekent dat er tijdens jullie opsluiting ruim 50.000 baby’s overlijden’, zegt Aad Groenewoud, bestuurslid van AVV Alphen.

‘s Avonds gaat het dak eraf als George Baker zijn grote hit Una Paloma Blanca zingt in Het Alphense Glazen Huis. Niet alleen de dj’s gaan uit hun dak, ook het publiek op het Aarplein evenals de vele Alphenaren die het optreden via radio, televisie en/of internet volgen, reageren opgetogen. Naast Hans Bouwens -zoals George Baker in het dagelijks leven de telefoon opneemt- vereren Anaita, Delise, Cloudmachine en Marloes Vriend het glazen huis met een bezoek.

Helemaal Top-zanger Toine Kremer en Marloes Vriend hebben iets heel bijzonders gedaan. Zij schrijven beiden een nummer speciaal voor Het Alphense Glazen Huis 2012.

Kerstmusicals

Ook de donderdag staat weer garant voor veel successen. De ochtend begint al goed als basisschool De Viergang langskomt. Het lijkt wel alsof heel Aarlanderveen koekjes heeft gekocht, want vier kinderen brengen ‘s ochtends 540,95 euro langs. Leerlingen van basisschool De Wereldwijzer schrijven hun eigen musical en voeren hun act op in Driehoorne Serviceflat, waar later ook nog een wijkbingo op de planning staat voor het glazen huis. Het geld dat zij daarmee hebben opgehaald, is overhandigd aan Het Alphense Glazen Huis: 231,25 euro.

Naast De Viergang en De Wereldwijzer komen nog meer basisscholen in actie. Op diezelfde donderdag overhandigt Het Spectrum (locatie: Batenstein) 230 euro, opgehaald tijdens de kerstmusical. Samen Op Weg organiseert een musical en zamelt lege flessen in. Dat alles is goed voor het mooie bedrag van 400 euro. Het nog grotere geld komt van serviceclub Lions Alphen aan den Rijn. De leden streven naar een betere samenleving en bezorgen een cheque in Het Alphense Glazen Huis van 2000 euro.

FHM-model zingt in lingerie

Ook op 20 december staat weer de nodige muzikale entertainment op de agenda. Machiel van der Schoot bijt de spits af, gevolgd door Against The Grain en The Funky Organizers. De zangeres van Against The Grain zal haar optreden nog lang heugen. Leoni Goudkuil, onlangs prijkte ze op plaats 85 van de FHM Top 500 (ranglijst met de 500 mooiste vrouwen van Nederland), zingt in haar lingerie.

Het model heeft jarenlang gewerkt voor Alphen Stad FM/TV en haar oud-collega’s gaan met de pet rond om de voormalige radiopresentatrice live in de uitzending voor het blok te zetten en haar te laten optreden in bh en string. Sportief dat Goudkuil is, stemt ze in: alles voor het goede doel. Samen met haar aangeklede gitarist treedt Leoni Goudkuil in lingerie op in Het Alphense Glazen Huis.

Gemeenteraad koopt mutsen

Ook de Alphense volksvertegenwoordigers dragen hun steentje bij. Veel van hen vragen platen aan. Er is zelfs een ‘battle’ tussen de VVD-fractie en Machiel van der Schoot, kort daarvoor uitgeroepen tot Machtigste Alphenaar. De VVD wil voor veel geld ‘t Is moeilijk bescheiden te blijven horen, terwijl Van der Schoot gaat voor Simply The Best. Alle nummers worden met veel plezier gedraaid door Alphen Stad FM/TV.

Mike ‘Rutger Castricum’ Mourits gaat op mutsenverkoop-jacht. De gemeenteraad moet eraan geloven, maar koopt met veel plezier een warme rode Alphense Glazen Huis-muts. Het geld komt volledig ten goede aan het Rode Kruis. Na afloop van de raadsvergadering dragen veel politici het rode hoofddeksel: van Kees van Velzen tot Ruud Gebel, van Bas Eenhoorn tot Richard Middelraad.

Scholen massaal in actie

Hartverwarmend zijn de inzamelingsacties van de Alphense scholen. Op de vrijdag voor de kerstvakantie komen veel scholen met ongelooflijke cheques langs. Het kerstontbijt van het Scala College (locatie: Sacharovlaan) is goed voor 1001,25 euro. De Alphense Montessorischool roept al haar leerlingen bijeen voor een benefietavond, met het schitterende resultaat van 1054,30 euro tot gevolg.

De toepasselijke opbrengst van 2012 euro komt van CSG Groene Hart, locatie Leerpark. Het geld wordt bijeen gehaald met onder andere een kerstmarkt en een heuse flashmob, pal voor Het Alphense Glazen Huis. Met een eigen glazen speelzaal, overnachten op school, kerstdiner en andere activiteiten haalt basisschool Vianova ongekend veel geld op: 3200 euro.

Zanger Rinus

Heel veel artiesten treden tijdens de glazen huis-week belangeloos op. Met Jessica Mougin, Murphey’s Law, DAHL, The Red Phone, Denise, Timmietex, Zanger Rinus en SEEKA is de line-up op vrijdag en zaterdag meer dan goed gevuld. Als Zanger Rinus optreedt in het huis, staat het Aarplein helemaal vol. Uit volle borst wordt meegezongen door de fans. Na afloop gaan zij massaal op de foto en sommigen willen zelfs een zoen van hun idool.

‘s Middags komt Het Idee langs. Kinderen knutselen er flink op los in Het Alphense Glazen Huis. Als extra vermaak wordt Kevin van Arnhem omgetoverd tot clown. Helemaal verkleed en geschminkt helpt Clown Kevin de kids met alle plezier. De avond daarvoor is Haniff Harharah het haasje. Hij krijgt een romantisch diner. Waar hij zelf water en brood voorgeschoteld krijgt, ziet zijn date een heerlijk goed ruikend stuk biefstuk op haar bord liggen.

Ho ho ho, ho ho ho ho ho…

Het einde van een succesvolle week komt in zicht. Nog geen idee hebbende hoe hoog de opbrengst gaat worden en nog altijd levend op water en brood, gaan de vier radio-dj’s van Alphen Stad FM/TV op zondag hun laatste volledige dag in. Careyn Kraamzorg heeft de hele maand geld ingezameld en overhandigt Het Alphense Glazen Huis ruim 1800 euro. Beschuit met muisjes wordt spontaan op straat verkocht. Dat verhoogt het bedrag nog eens.

Langs het personeel van de Kamer van Koophandel is de pet rond gegaan. En niet zonder resultaat: dik 400 piekermannen. De Latin Life Charity Party (ruim 500 euro), MAX Pre-Christmas Party (ruim 100 euro), Fightclub De Hollander, keurslagerij De Ridder (280 euro) en snackbar Back to Eddy’s (120 euro) halen veel geld op. Lions Rhijnhart en Rotary Alphen komen langs met een cheque van 500 euro.

Livemuziek is er ook: David en Tim, NONA en The Tiny Little Big Band. Laatstgenoemde komt uit Woerden en daags voordat zij in Het Alphense Glazen Huis optreden, spelen zij Enschede plat tijdens 3FM Serious Request. Ook in Alphen geeft de formatie een geweldig warm kerstoptreden. Het plein staat weliswaar niet vol, maar voor de radio en televisie zitten duizenden liefhebbers gekluisterd om de mannen aan het werk te zien.

Laatste loodjes

Maandagochtend 24 december, de dj’s ontwaken voor de laatste maal op hun heerlijke bedden in Het Alphense Glazen Huis. Vandaag is dé dag. Vandaag wordt bekend hoeveel geld er is opgehaald. Er stromen nog heel veel mooie bedragen binnen op de slotdag. Tuijn Optiek doneert 5 euro per verkocht brillen glas van afgelopen week. 1050 euro is het prachtige bedrag dat de Alphense brillenwinkel uit het centrum doneert.

Fype, de jongste glasvezelaanbieder van Alphen, heeft 500 euro ingezameld. Het glazen huisje van zwembad De Wel uit Nieuwkoop, waar mensen geld in konden achterlaten, is goed voor 700 euro. Ontzettend mooi is de kerstactie van Svenja Tillemans. Meer dan een week heeft zij, samen met andere vrijwilligers, kerstpoppetjes verkocht. Al het opgehaalde geld komt ten goede aan Het Alphense Glazen Huis: 2285 euro.

Frisse lucht

Stipt om drie uur ‘s middags zit het erop. Op een podiumwagen langs De Vest worden Kevin van Arnhem, Haniff Harharah, Wesley Hoek en Peter Trimp onthaald door Michel la Faille en Mike Mourits. De verlossende actie is verricht door wethouder Tseard Hoekstra. Hoekstra, zelf op de zondagmiddag optredend met raadslid René Driessen in Het Alphense Glazen Huis, draait de deur van het slot af.

Op het podium krijgt het keurkorps van Alphen Stad FM/TV zijn eerste maaltijd na een week water en brood. Na het vertonen van het compilatiefilmpje, waarin Wesley Hoek nog eens wordt herinnerd aan zijn verkleedpartij tot travestiet, is het tijd om het eindbedrag bekend te maken: 50.168,97 EURO! ‘Ik ben er stil van. Dit is echt heel erg mooi’, zegt De Bruin enigszins geëmotioneerd.

Het door Alphen Stad FM/TV opgehaalde geldbedrag komt volledig ten goede aan 3FM Serious Request en maakt onderdeel uit van het monsterlijk hoge resultaat dat de landelijke radiozender in Enschede bekendmaakte: 12.251.667 euro. De Bruin: ‘Alphen aan den Rijn bedankt! We zullen dit nooit, nooit, nooit vergeten! Tot snel!’

Foto: Ron Hoenson (Alphenphoto.nl)

Gerelateerde berichten

Comments are closed.

« Vorige Volgende »

Scroll to top